Odborná prax v pivovare

V mesiaci november žiaci odboru Životné prostredie v rámci odbornej praxe navštívili pivovar vo Vyhniach. Je to  dedinka v blízkosti banského mesta Banskej Štiavnice, ktoré stálo v roku 1473 pri zrode najstaršieho slovenského pivovaru Steiger. Pivo sa stalo pre baníkov tekutým chlebom, uhasilo im smäd, ale aj nasýtilo po ťažkej robote. Hoci sa zlato a striebro zo zeme už vyťažilo, zlatisté pivo Steiger z Vyhní je tu stále.

 Dôvody prečo sme navštívili tento pivovar boli:
1. Je to prvý pivovar na Slovensku- Prvé pivo na Slovensku v dedinke Vyhne začali variť mnísi už pred viac ako päťsto rokmi. Obec Vyhne leží na úpätí Štiavnických hôr, známych svojou bohatou baníckou históriou a legendou o jej vzniku.

2. Využíva klasickú technológiu -Všetky pivá sú vyrábané klasickou technológiou, ktorá sa líši od pív z veľkovýroby využívaním tradičných pivných surovín, sladu, chmeľu, vody a pivovarských kvasníc. Už prvý proces - varenie surovín prebieha inak, samostatne na každú stupňovitosť, aby sa neskôr pivo vyššej stupňovitosti neriedilo vodou na nižšiu. Dôležitou časťou výrobného procesu je kvasenie, ktoré je klasické, dvojfázové. Prvé kvasenie do 10 dní prebieha v klasických otvorených kadiach - spilkách a druhé takzvané ležanie, prebieha v pivnici po dobu 30-35 dní v ležiackych tankoch. Veľkovýroba sa tento náročný proces snaží riešiť jedným cyklom v CK tankoch za pár dní.

3. Pivo má klasickú chuť piva -Rozdiely postupov klasickej výroby a veľkovýroby sú jasné, ale pivára zaujíma aký je rozdiel v pive. STEIGER sa vyznačuje primeranou a príjemnou horkosťou a prirodzené kvasenie s dlhodobým ležaním (nie v CK tankoch) mu ponecháva typické chuťové a aromatické znaky z použitých surovín. Pomalé a prirodzené nasycovanie piva kysličníkom počas dlhého kvasenia sa odrazí aj v pene, ktorá vydrží a na pohári po každom napití zanechá po obvode krúžky.

Počas odbornej praxe sa žiaci oboznámili  s výrobou piva od výberu jednotlivých surovín až po konečný predaj tohto zlatého moku. Sprievodkyňu im robila pracovníčka, ktorá bola silno spätá s pivovarom, pracovala tu niekoľko desiatok rokov a vedela zodpovedať väčšinu našich otázok. Keďže žiaci boli z maturitného ročníka,  zaujali ich aj  pracovné ponuky , podmienky a ohodnotenie zamestnancov.

Prajeme pivovaru Steiger veľa spokojných zákazníkov a zamestnancov.
Ing.Slavomíra Kašiarová PhD. a žiaci 4Z.



 

TOPlist